12 de maig 2005

La veritat

Quienes buscan la verdad merecen el castigo de encontrarla.
Rusiñol
-
Informar i interpretar són dos camins per arribar a un mateix destí: la veritat. Els periodistes han d'encarregar-se'n, encara que se'ls culpi per no arribar-hi. André Gide va dir: "Creu a aquells qui busquen la veritat; dubta dels que l'han trobat". Els polítics creuen, o volen fer veure, que posseixen la veritat, i alguns periodistes, i els científics també. En realitat només la busquen, a vegades fins i tot s'hi acosten, i en el cas que la trobessin comprobarien que com va dir Voltaire, "No hi ha veritat que al néixer no hagi sigut perseguida".
-
Mentir és molt fàcil, encara que requereixi més imaginació (i si no que li preguntin a Enric Marco), però tots els que visquin de la veritat, que depenguin d'ella per cobrar un sou, han d'afrontar que té un preu molt alt. A continuació copio algunes cites referents a la veritat, que ajuden a entendre la complexitat del terme, i les diferents conseqüències que pot portar:
-
Prefereixo molestar amb la veritat que complaure amb adulacions.
Séneca
Molta veritat: pocs amics.
V.Pisabarro
Digues alguna vegada la veritat perquè et creguin quan menteixis.
Jules renard
Dir la veritat ho pot fer qualsevol idiota. Per mentir fa falta imaginació.
Perich
Prefereixo una bogeria que m'entussiasmi a una veritat que m'abateixi.
Christph M. Wieland
La ciència humana consisteix més en destruir errors que en descobrir veritats.
Sòcrates
Cinquanta testimonis fan cinquanta veritats.
Remy de Gourmont
Qui sempre diu la veritat, es pot permetre tenir mala memòria.
Theodor Heuss

7 Comentaris:

At 13 de maig, 2005 11:20, Blogger Elle diu...

Veritat...Estranya paraula amb múltiples matissos, amb eterns dilemes. Sincerar-se coneixent el risc a ferir o a fer creixer somriures. Franquesa a vegades disfressada de real sinceritat i a vegades punyal per treure espines i clavar ganivetades. I en el fons, res tan dramátic com veure, pensar i dir.
La pena o la gran sort és que la veritat té tantes cares com persones i que intentar arribar a una veritat absoluta és practicament impossible. Més valdria conformar-nos amb les petites veritats, les realitats de cada dia, aquelles que es diuen o millor encara que estan per dir.

La veritat seguirà sent un cim per assolir, encara que a vegades estigui amagada rera petites incerteses.

 
At 15 de maig, 2005 20:20, Anonymous Anònim diu...

Molt bones!
Personalment opino que ni informació ni interpretació ens acosten a la veritat, perquè la veritat és una excusa que garantitza una providència noble i pura. Informació i interpretació ens ampliaran els horitzons però no ens asseguraran una veritat perquè hi ha tantes veritats com individus. Veritat que descrigui la realitat? I qui té l'arma per fer-ho? Qui garanteix l'absoluta objectivitat? Qui s'erigirà líder de la realitat i amo de la veritat? Sobreviuria...?

 
At 17 de maig, 2005 10:18, Anonymous Anònim diu...

Tot llegint aquestes interessants reflexions sobre la veritat, se m'ha acudit escriure per dir-hi la meva. A ningú se li ha acudit la possibilitat que la veritat en estat pur ni tan sols existeixi? o potser si que existeix, però al fer-nos-la nostra automàticament deixa de ser la veritat com a tal, ja que el sol fet que passi a través d'un subjecte fa que, involuntàriament, la distorsioni. Així, segons el meu parer, ningú és posseïdor de la veritat absoluta, sino simplement d'intents, més o menys coratjosos, d'aproximar-s'hi. Ja sé que no he dit res que vingui de nou, però simplement m'ha vingut de gust recordar aquestes reflexions.

 
At 17 de setembre, 2006 21:34, Anonymous Anònim diu...

Good design!
[url=http://rjaulekx.com/onsn/xior.html]My homepage[/url] | [url=http://cxynvqfe.com/axlc/cgsi.html]Cool site[/url]

 
At 17 de setembre, 2006 21:34, Anonymous Anònim diu...

Good design!
My homepage | Please visit

 
At 17 de setembre, 2006 21:34, Anonymous Anònim diu...

Great work!
http://rjaulekx.com/onsn/xior.html | http://utazujat.com/vouy/jgby.html

 
At 19 de novembre, 2009 06:04, Anonymous Anònim diu...

kar sem iskal, hvala

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home


Powered by Blogger